Gurmanski čevapčič s flatbread kruhkom in tzatziki omako

Naša stara mama Francka na svojem zelenjavnem vrtu vsako leto pridno pridela domač česen in čebulo. Ker ima zelenjava z domačega vrta resnično pristen okus, smo se odločili sok česna in čebulčka vključiti tudi v naš hišni recept za čevapčiče iz jagnjetine. Fantje iz studia Mala kuhna so za vas pripravili izvrsten video recept, kjer lahko naše gurmanske čevapčiče pripravite v kombinaciji s flatbread kruhkom in osvežilno tzatziki omako. Kaj pa pravzaprav je to – gurmanski čevapčič? Fantje pravijo, da je to za njih tisti čevapčič, ki ni narejen iz najslabših kosov mesa, ki so predpripravljeni iz ostankov in prepojeni z raznimi dodatki za ohranjanje barve, oblike in okusa, ampak je to čevapčič, pripravljen iz mesa skrbno vzrejenih živali, ki se hranijo s kakovostno izbrano krmo. Je sočen, rahel in poln nežnega okusa.

Studio Mala kuhna je pripravil tudi nekaj nasvetov, ki se jih je dobro držati pri peki čevapčičev:

  1. Čevapčiče nekaj minut pred peko iz hladilnika prestavi na sobno temperaturo.
  2. Čevapčiče lahko podolgem natakneš na namočena nabodala za ražnjiče – notranjost čevapčičev bo tako še bolj sočna, saj se bo vlaga iz nabodal širila skozi meso.
  3. Čevapčiče položi na srednje vroč žar, saj ne želiš zažganih, črnih robov.
  4. Ko čevapčiči dobijo želeno barvo, jih odstavi z ognja in tako kot vsak dober steak pusti pokrite za nekaj minut počivati preden postrežeš.
  5. Čevapčiče nikakor ne zalivaj s pivom, ampak le-to raje prihrani zase. Pivo vsebuje alkohol, ki hlapi hitreje kot voda. Zato bodo čevapčiči z zalivanjem kvečjemu bolj izsušeni kot sočni.

Tako pripravljeni jagnječji čevapčiči bodo vsekakor vredni gurmanskega naziva, saj bodo znotraj sočni, zelo rahlo roza barve, nežne teksture in polni okusa.

Flatbread kruhek

Sestavine:

  • večnamenska moka
  • sol
  • maslo
  • mleko
  • olje

Recept:

Zmešaj tri žlice masla ter 2 dl mleka. Med neprestanim mešanjem počasi segrevaj, da se maslo raztopi. V večji posodi združi 300 g moke, mleko in maslo ter začini s soljo po okusu. Sestavine dobro pregneti ter pusti stati na sobni temperaturi 20–30 min. Testo, ki je počivalo, razdeli na poljubno velike dele, splošči in speci v rahlo naoljeni ponvi. Ko testo postane zlato rjave barve, je pečeno in pripravljeno na lačna usta. V kolikor kruhkov ne boš postregel takoj, jih zavij v kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo.

Tzatziki omaka

Sestavine

  • kisla smetana
  • kozji sir
  • kumare
  • jogurt
  • koper
  • meta
  • limeta

Recept

V posodo dodaj dobro žlico kisle smetane ter nariban ali nadrobljen kozji sir. Na rahlem ognju počasi segrevaj, da se kozji sir začne topiti. Pusti stati, da se masa ohladi. Kumaro prereži na pol ter odstrani sredico s koščicami. Naribaj ter pogumno posoli. Premešaj in pusti stati, da kumare spustijo vodo. Nato jih dobro odcedi. Kumaram dodaj raztopljen kozji sir, žlico grškega jogurta, ščepec kopra, meto in nekaj soka limete. Dobro premešaj ter postavi v hladilnik, da se okusi povežejo.

Naša celotna družina obožuje žar kosila in takrat se sigurno na rešetki znajdejo tudi domači čevapčiči, ki jih mama Francka pripravi in ročno oblikuje z vso natančnostjo. Srčno upamo, da bodo naši čevapčiči lepo popestrili tudi vaš piknik. Pa dober tek!